18 Temmuz 2012 Çarşamba

LOBİ VE GIRLS İSİMLİ YENİ HBO ŞAHANESİ

Güzelim bir Anadolu şehrinin şık bir otelinin hayli şık lobisinde oturuyorum. Arkamdaki 2'si Hintli baba oğul olmak üzere 3 erkek, yüzbinlerce parayla bir meyvenin çekirdeğini alıp satmaya çalışıyor. Hindistan'da geçen sene kimyon ve karanfil çok prim yapmış. Onu öğreniyorum. Bu arada çok soğuk olması gerektiğini 3 kez belirtmeme rağmen oda sıcaklığında gelen beyaz şarabımı yudumlamaya çalışıyorum. Biraz işim var. Ama genel ofis network'ümde sorun çıktı. Bu arada biraz çerez fena olmazdı.

Bir moda blogger'ı olsaydım eğer, bu şehrin kimi noktalarında ne giydiğimi gösterdiğim sempatik fotoğraflarım olurdu belki. Ama ne yazık ki yalnızım. Moda blogger'ı değilim. Giydiklerimi de çekip koyacak olsam, o her yanı sınıf atlama çabasından ayrı oynayan kimi kadınlara benzeyeceğim. (Bakın bunlar yeni pabuçlarım, ayaklarım her gün abdest alan tombik bir anneanne ayağı :)))))) ayak keyfi!!! Ayaklamacaa!!!:)))

-Çerez istedim. Sonra bir şeyler söyledim. Beyaz şaraptan, - sırf oda sıcaklığında içebiliyorum diye kırmızı şaraba geçtim.



Bu arada laf lafı açtı da... Ben şu "Girls" dizisini inanılmaz bir keyifle takip ediyorum. Bir kere o kısmen kasvetli, sıkıcı bir festival filmi tadındaki atmosferini, bir de o hiç eksilmeyen doğallığını...

Evet, herkesin dediği gibi hayli "disturbing".. Hiç, "Sex and The City tarzı" değil!

Evet, Sex and the City'de de, adı üzerinde, hayli fazla sayıda "sex" var idi.. Ama nedense hiçbir şekilde gözümüze de batmıyor idi. Girls'de ise durum farklı. Kahramanımız, Hannah, seks yapıyor ve nedense bu gözümüze çok irrite edici geliyor. İğrenç bir şeymiş gibi. O, '86 doğumlu gencecik kız, koskoca Sex and the City'nin Samantha'sından daha sert geliyor.

Ben kendi adıma, Hollywood'un bize sunduğu "taş vücutlu kadın ft. taş vücutlu erkek seksi" dışında her türlü sevişme sahnesini izlerken zorlandığıma karar verdim. Bu tür teşrikimesai görüntülerinin hayli estetik olması, efendime söyleyeyim şık bir otel odasında, çok yakışıklı bir adam ve seksi bir kadın arasında, yağmur altında fonda romantik bir şarkı çalarken olmasına ya da her ne olursa olsun her koşulda partnerlerin okkadar mükemmel olmasına okkadar alışmışım ki; 65 kg'lık, küçük m.e.meli Hannah'nın berbat bir New York dairesinde cin.sel il.işki yaşaması görüntüsü beni inanılmaz rahatsız ediyor.

Ha diyeceksiniz ki belki, "Jelatin, normalde bu işler sanki öyle mükemmel Hollywood dekorlarında mı gelişiyor? Ya da hangimizin yağ oranı yüzde 5?" Tabii ki, gerçek hayatta çok fazla Hannah, çok fazla dağınık bekâr evi var. Ammavelakin, insan bu denli mahrem bir görüntüye şahit olduğunu düşünürken, biraz estetik aramaktan kendini alıkoyamıyor.

Peki ya bir tek ben mi böyleyim? Girls'ü izlediniz mi? Özellikle, kadınlar bu dizi hakkında ne düşünüyor? Yani nedir, mesele nedir?

NOT: Bu Hannah'a can veren Lena Dunham kişisinin, dizinin hem senaristi, hem yapımcısı, hem de yönetmeni olduğunun altını çizmem gerekiyor. Gözlerimde yaşlarla. Çünkü kız, '86 doğumlu. Yani benim yaşımda. Hani Gülse Birsel hiç bıkmadan ekmeğini yediği "basur" esprileriyle şanına şan katarken, Lena'cım zilyon tane karakterin kodunu çözmüş durumda. Acıklı...

8 yorum:

sakinn dedi ki...

Geceyi sabaha bağladığımız şu saatlerde neymiş bu dizi diye koşturkoştur ilk bölümü izledim. Hannah ve o über-itici çocuk sevi.şmesini rahatsız bulma sebebimin farklı olduğu için hemen yorum bırakmak istedim:

1) İdeal sev.işmede öns.evişme olması gereken anlarda kızın dizlerinin üstüne çökmüş bir durumda ve zerre kadar hoşnut görünmediği bir halde wrong hole, no, don't, it hurts afterwards gibi cümleler kurması kızın kilosuna ve çocuğun iğrençliğine baskın bence. (Demesin mi yani, sussun canının acıdığıyla mı kalsın değil, ne bileyim, söylemeden de bertaraf edilebilir gibi. Duymak hoş olmadı)

2) Kız da susmuyor. Yani bazı insan sevi.şirken mute'a alır, bazısı konuşur; AMA bu kadar da anlamsız ve durumu baltalayan cümleler kurulur mu? Hani gerçekten aklına takıldıysa da sevi.şme bittikten sonra aç konusunu, şakaya vur, sor, ne düşünüyo öğren. Hani o susmaması ve zevk aldığı ya da hoşuna gittiğine dair zerre ipucu vermemesi, çocuk "işini hallediyo" kızda "tık yok" gibi göründü benim gözüme.

Ha diyeceksin, ama sonra kız see you soon? diye çocuğun gözünün içine baktı, yani o se.vişme anından zevk almasa demezdi herhalde, her şeyi de gözümüze sokacak değiller diye. O an kızda bir türk kızı havası gördüm sanki, ya da o bakış kızlarda evrensel bir genetik bozukluk da olabilir. Belki de en çok bu son yazdığım şey yüzünden irrite oldum.

jelatin dedi ki...

sakinn, ikinci maddeye ayrı, "evrensel genetik bozukluk" tabirine ayrı koptum! evet kızda bariz bi zevzeklik var. gelecek bölümlerde daha fazla şahit olacaksın :)

sevdin mi peki? devam edecek misin yani?

ipq dedi ki...

Sadece ilk uc bolume tahammul edebildim. Hic sevmedim. Gerci, hala Sidereel hesabimda diziyi takipte gorunuyorum cunku bu sezon tum "cool kids" bu diziyi seyrediyor.

Lena Dunham'in tarzini fazla zorlama buluyorum. Benim icin dizi "bak ne kadar dobrayim, her konuda konusurum, erkekler gibiyim, durustum ben, hic politically correct degilim, ne kadar orjinalim" cabasinda.

Uzgunum Lena, Samantha Jones'dan beri bu tip seyler artik cok dogal karsilaniyor. Sanirim bir 10 yil kadar geriden geliyorsun...

Further reading:
http://www.huffingtonpost.com/james-franco/girls-hbo-lena-dunham_b_1556078.html

http://www.newyorker.com/online/blogs/culture/2012/04/lena-dunham-girls-race.html

jelatin dedi ki...

ayyy yok ben ezemiyorum o kızı o kadar yahu.. bana sadece kız, doğal ama salak geliyor. yani kendini o durumlara düşürmesine sinir oluyorum. hiçbir kız bu kadar salak olamazmış gibi geliyor. yani olur ama o tarzda bir kız olamazmış gibi. hani okumuş, kafası çalışıyor, komik.. ama sırf özgüvensizliği yüzünden kendini saççççma sapan durumlara sokuyor.

peki ya sence de sadece jessa için izlenmez mi? dünyanın en cool kızı değil mi?

pommeler dedi ki...

severek izliyoruz ailecek takip ediyorz ama sezon finali hayal kırıklıgı oldu bende o jessa nasıl evlendi o zırtapoz adamla diye yedim kendimi bekliyorum merakla yeni sezon baslasın

jelatin dedi ki...

amaaan, 2s3e'de boşanmış olur pommecum. sıkma tatlı canını. jessa'yı o uyuz herife yedirmezler.

sakinn dedi ki...

Jelatin, dün gece kulakların çınladı mı? Oturup iş yapmam gereken saatlerin hiç de azımsanamayacak bir kısmını dizinin 8 bölümünü daha izlemeye harcadım. OF!

Dizileri paslaştığım güruh ağırlıklı olarak erkek olduğundan ben bu dizinin kritiğini kimle yapıcam?! OOF!

=)

deryik dedi ki...

oturup 10 bölüm izledim. daha doğrusu 8. bölüm niyeyse hiçbi yerde yok, finalin de ilk 15 dakikasını izledim, kesildi. bikaç sezon daha da izlerim; ama benim için bir CSI değil, huyum kurusun.

spoiler olabilir tikkat.

beni seks sahnelerinden çok adam'ın fantezileri rahatsız ediyor. umarım "ay ama çocukken kedisini araba ezmişş!" gibi psikolojik açıklamalar yapılmaz, o ayrı. "tuhaf karakter yaratalım!" diye zorlanmış gibi geliyor; fazla freud. ben o sahnelerde diziden kopup "yani lena.. bu mudur?" filan diyorum. "11 yaşında uyuşturucu bağımlısı fahişe" fantezisi? aa ama duruun, adam oyuncuymuuuş, okuurmuuuş, yazarmııış, ondanmış bu karakterleeer - öğk. klişe alarmı.

jessa bence daha iyi kurulabilirdi, rapunzel ve john lennon arasında sıkışmış. sanki biz görmüyoken bi şiler yapıyo jessa, diğer karakterler de oradan hayran kendisine. veya ingiliz aksanı cool'luk için +100 puan, bilmiyorum.

marnie beni yoruyor. burak kut suratlı sevgilisi daha da çok yoruyor, anne sütüne ulaşamayan iki yavru köpek gibiler. tek tek fotoğraflarına bakıp laf sayarken iyiydi bi tek.

shoshannah, odası, takıntıları, saçı başı - hepsi süper.

hannah... 10 bölümdür kendi hayatıyla ilgili bir şey yapmasını bekliyorum.