19 Haziran 2012 Salı

EDINBURGH'UN GÖZDESİ MAGGIE DICKSON KİMDİR?

Ben hiç Braveheart izlemedim. Babamlar filan izlerken televizyonun kıyısından köşesinden karşılaşmışlığım vardır. Ama ne yazık ki o film hiçbir zaman ilgimi çekmedi, çekemedi. Açıkça söylemek gerekirse o filmi biraz fakir ve kirli buluyorum. Dolayısıyla William Wallace'la herhangi bir gönül bağım yok. Her neyse... Edinburgh'a gelirken buranın tek celebrity'sinin William Wallace olduğunu düşünüyordum. Yanılmışım. Adam Smith de buradanmış hem. O başka bir mevzu. Neyse bir kadın var ki tüm şehir isminin ekmeğini yiyor olabilir.
 Maggie Dickson 18. yüzyılda yaşamış bir kadıncağız. Edinburgh'da balık satarak geçimini sağlıyor, gün geliyor hayırsız kocası bunu İskoçya'nın güneyinde çalışmaya terk ediyor. Artık hırs mı yaptı, gerçekten yalnızlıktan ne yapacağını şaşırdı mı nedir, patronunun oğluyla bir ilişkiye başlıyor. ÇOT! Hamile kalıyor. İşinden de olmamak için hamileliğini uzun süre saklıyor, ne var ki çocuk erken doğum sırasında hayatını kaybediyor. Bu da muhteşem bir zekâ gösterisi yaparak çocuğu dere kenarında bir yere "bırakıyor"..

Çok geçmeden ölü bebek bulunuyor ve Maggie'ye ait olduğu ortaya çıkıyor. (Bakar mısınız CSI Edinbra nasıl çalışıyor?) İbret-i âlem için de Maggie'yi "bebeğini öldürme" suçundan Edinburgh'un "Grassmarket" meydanında asmaya karar veriyorlar.

2 Eylül 1724 tarihinde olaylar gelişiyor, Maggie Dickson'ın infazı gerçekleştiriliyor. Ailesi cesedini alıp defnetmek üzere yola çıkıyor. Yolda, burası gerrrrrçekten inanılmaz ilgimi çeken bir nokta, "BİR ŞEYLER İÇMEK İÇİN" BİR PUB'DA mola veriyorlar! (Gerçekten acayip bir aileymiş) O sırada Maggie'nin tabutundan birtakım tıkırtılar gelmeye başlıyor. Bi' bakıyorlar ki Maggie hayatta! Meğer, ipteyken kendini kasmış mıdır nedir, bırakmamış işte vücudunu. Orada ölü taklidi yapmış. (Ölüm korkusu Maggie'nin zihnini açmış!)

Hâlihazırda ölüm belgesi imzalandığı, Maggie resmi olarak ölü olduğu için kendisini tekrar yargılayacak durumları yok. Bundan sonra dedikodular şehri baştan başa dolaşıyor: kimi diyor "Allah'ın takdiri işte, demek ki Maggie'nin eceli henüz gelmemiş." / kimi diyor "infazcıyı kafaladı idam öncesi, adam ipte birtakım hileler yaptı"

Kocası da son anda neden bilmem vefalı bir adama dönüşüyor. Yalnız bıraktığı ve ardından aldatıldığı karısıyla yeniden evleniyor. Yeniden, çünkü Maggie kâğıt üzerinde öldüğü için evlilikleri de düşüyor. Bu arada Maggie bu acayip olaydan sonra 40 yıl daha yaşıyor, çocukları oluyor, boynu hep sakat kalıyor. Senelerce de oralarda bir yerlerde birahane işletiyor. İşini biliyor, diyebiliriz.





Edinburgh'un soğuk ama terrrtemiz havasında kilometrelerce yürüdüğümüz günün akşamında, Grassmarket'ta bir şeyler içebileceğimiz, kablosuz interneti olan bir pub aradık. İlk durağımız Last Drop'ta hoşumuza gitmeyen bir tavır ve "Wi-Fi'ımız bozuk!" cevabıyla karşılaşınca, birer bira içip kendimizi yandaki pub'a, "Maggie Dickson's Pub"a attık. Fish & Chips ritüeli ve birçok biradan sonra içeride 1 kadın, 1 erkek ve 1 gitardan oluşan bir grup canlı müzik yapmaya başladı. Ecnebistan'da gitarlı canlı müzik dinlemek çok acayip bir his. Her an, şarkıcı, Yaşar'dan "Orda her kiminleysen, belki sevgilinleysen, söyle kumralım benim adım neydi?"  adlı muazzam bir CANLI MÜZİK eserine bağlayacakmış gibi geliyor. Ama bu hiç gerçekleşmiyor.

Benim tavsiyem, Edinburgh'a yolunuz düşerse, Maggie Dickson'ın hatrına orada bir bira için. Vaktiniz kalırsa kel şarkıcıdan "Wherever You'll Go"yu 2 defa dinleyin.

6 yorum:

Adsız dedi ki...

hikaye anlatıcılığını da mı bir denesen acaba?

Adsız dedi ki...

Bu Adsız'ın nasıl etsek de Jelatin'in yazılarını adam etsek temalı yorumları beni çok eğlendiriyor.

jelatin dedi ki...

bence kötü bir şey dememiş.

Adsız dedi ki...

Bence de dememiş.
Hikaye de ilginçmiş.

deryik dedi ki...

edinburgh resmen kahraman yokluğundan kahraman yaratmış. ad soyad, kesin tarih filan, hikayeyi hafızaya almaya açlarmış resmen. bi de "asılacaksan bile ingiliz ipiyle asıl" lafı vardır, acaba iskoç ipi asmadığı için mi? hmm hmm...

tabii burada sormadan olmaz: peki o çocuğun babası olacak adam? mahkemeye para mı yedirmiş, n'olmuş?

Adsız dedi ki...

boyuposudevrilesiceler