12 Mart 2012 Pazartesi

GÖRÜMCEMGİLİ YEMEĞE ALDIM


Bir gün olur da evlenirsem, sevgili eşimden "kocam" diye bahsedeceğim bir blogum olsun istiyorum. Kocam geldi, kocam gitti, kocamla sinemaya gittik, döndük... Bazen ismiyle de bahsedeceğim; ama çoğunlukla KOCAM diyeceğim ya! Sevgilim, ise sadece ona karşı, seslenirken kullandığım bir kelime olacak. Ki o kelime, öyle güzel. Ne kadar aşk dolu, nasıl da sevgililik mertebesinde bir evlilik yaşadığınızı highlight ederken siz, pek de şık olmuyor. Aslında. Biraz... Sığ kalıyor.

Sevgi + Saygı

Sahi... Kocandan "kocam" diye bahsetmek ne zaman kıro, aşksız, sevgisiz bir şey oldu? Ne oldu da "sevgilim" büyüktür "kocam" oluverdi? Nedir?

37 yorum:

mz dedi ki...

"Bizim evliligimiz cok ozel, evlenince askimiz bitmedi, hala birbirimizi deli gibi seviyoruz, tavsanlar gibi sevisiyoruz." Bence alenen boyle yazsalar daha durust olur, o zaman komik de gelmez. :) Ama lutfen tavsanlar gibi sevistiklerini ispatlamasin kimse.

My Mujjjj dedi ki...

Ayse Arman ne tatli ama kocasindan sevgilim diye bahsedio, sen de oyle yapsana cok tatli olur bence.. MyMujjjj heart Ayse!!

ikinehir dedi ki...

"Sevgilim, ise sadece ona karşı, seslenirken kullandığım bir kelime olacak. Ki o kelime, öyle güzel. Ne kadar aşk dolu, nasıl da sevgililik mertebesinde bir evlilik yaşadığınızı highlight ederken siz, pek de şık olmuyor. Aslında. Biraz... Sığ kalıyor."

bunu acaba bastirip odamin duvarina mi assam, napsam, o kadar cok begendim sekerim. yurru!

mustesna dedi ki...

Gecenlerde benim beye "mezun oldugu okuldan arkadaslarinin oldugu ortamda" yuksek bir muhitin insani olmus herbiri, "bizim herif acaba icecek bir sey ister mi" deyuverdim. Ama o benim herif, benim bey, benim koca. Boyle yani.

jelatin dedi ki...

mz, tavşan konusunda tutucu oldukları için pek ser vermiyorlar da genelde... yani evet, "sevgilim"i apartacak kadar ayşe arman fanatiği hepsi, ancak o kadar da değil!

mymujjjj, zaten başımıza bunları ayşe arman sardı??

ikinehir, ooooo! seni etkileyeceğimi biliyorduuuum-dum-dum-dum!

mustesna, ya bişi diim mi, "benim herif" bence, birilerine söz ederken "sevgilim"den çok daha samimi, nostaljik, tatlı bir kelime. oh be! benim herif akşam daire'den arkadaşlarıyla lokale gidecekmiş. istersen de bize gel. çay demler, dallas izleriz. ;)

elma+Z dedi ki...

valla enteresan bir konu olmus bu. insan okuyunca hem biseyler yazmak istiyo hemde istemiyo.
bence evlilik kafası bambaska bisey. bazen dağ gibi delikanlıya bebişim dedirtiyo...
iş ağzından kelime cıkarken gozlerdeki bakışta, ağzından adı çıkar ama gözler sevişelimmi der böyle gariplikler sinsilesi. neyse siz beni dikkate almayın bakın işinize!

Adsız dedi ki...

aramızda evli olan var mı? bi değişim yaşanıyor mu? yoksa ağız alışkanlığıyla mı devam ediyor her şey?

Handan dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
pommeler dedi ki...

evlendik kocam oldu
kocam diyorum beyim diyorum bazen sevgilimde diyormusum yazıyormusum simdi idrak ettim

mermaid dedi ki...

Biraz evliliği algılayamama hali bazen, ben koca diyemedim hic uzun zaman:) bazı ilişkilerde evliliği idrak zaman alıyor, bizde öyle oldu. Beyim derim, benim bey, sevdicek, zevcem, eşim falan derim ama kocam'a ağzım alışamadı, kayinvalide ya da biyolojik bağın olmayan birine anne demeye de alışamadı. Hem koca kocatir:) koca desen sanki o ataletten curumus monoton çiftlere donecekmissin gibi geliyor, elbette dönulmez de... sevgili, herif, bey, eşim falan daha iyi:) bana tuhaf gelen iyelik eksiz kullanim. Ben sevgilim derken bir başkasının "sevgiliyle pazara gittik" demesi. The sevgili, the one and only.

mermaid dedi ki...

Bir de: kocito, kocis, aşko, kocisko falan var,aman diyim.

mz dedi ki...

Ozel hayatinda herkes istedigi seyi soyler, soylesin. Hatta ucuncu sahislar yanindayken de hitap sirasinda desin ne diyecekse. Ama adam ortada yokken ve onunla ilgili bir seyden bahsederken biraz gereksiz gibi. Mesela adamin adi yok mu? Ben adini kullaniyorum mesela baskalarina onunla ilgili bir sey anlatacagim zaman.

Neyse canim, herkes ne istiyorsa onu desin, sadece ben duyunca/okuyunca kulaklarim kamasiyor bir.

jelatin dedi ki...

MZ'nin yazdığı son yorumu, ben, uyurken yazmışım, bir de yanlışlıkla isim yerine MZ yazmışım gibi hissettim. Düşüncelerin ayyyyynen o yönde!..

Özetleyecek olursak, (bugün çok fazla iş maili yazdım.)

1- Derdim, kocanıza evde, mutfakta, başkalarının yanında, yatakta, arabada ve dünyanın 4 bir yanında nasıl seslendiğinizle değil. Bence her türlü hitap normal, anlaşılır.

2- Ancak 3. şahısların yanında kocanızdan, "sevgilim, sevdicek, vs." diye bahsetmeniz, "kocam" lafından itinayla uzak durmanız, çok pardon ama çok Ayşe Armanvari duruyor. Hatta Ayşe Arman'ınki samimi duruyor, sizinki de o kadar samimiyetsiz.

Yani bence. Böyle.

mz dedi ki...

Ya Jelatin, mesela ben kocama evde "vahsi aygirim" derim, o da bana "mermer kalcalim" der. Simdi bunu gunluk hayatta kullansam ve "gecen gun vahsi aygirimla alisveristeyken" diye baslayan cumleler kursam olur mu yani?
;)

mz dedi ki...

Ya bir diyecegim daha var, hani boyle bazen icinden dolu dolu "sevgilim" ya da benzeri bir sey demek gelir ve o an etrafta kim varmis, kim yokmus, neredeymissin umursamazsin. Hatta o zaman da insanlar senin icin "aska geldi" derler ya (ki ben o lafi cok severim), sanki boyle surekli "sevgilim", "askim", "bocegim" diye dolasinca surekli "aska gelmis" halde (mi) oluyor insanlar. Surekli Viagra icmis gibi olmaz mi hem o zaman.
Bir de gecen gun eski bir komedi filmi seyrediyorduk. Filmin bas kahramani 20 yaslarinda bir delikanli, anne-babasi da 50 yaslarinda. Herhalde ilk cocuk yaptiklari zaman birbirlerine "mommy" ve "daddy" diye hitap etmeye baslamislar, hala oyle diyorlardi. 50 yasinda birileri birbirlerine oyle hitap edince, nasil denir, biraz "sick" bir hava olusuyor. Bunlari da dusunmek lazim. :))

jelatin dedi ki...

ovvv! bir de "babamız" sorunu var ki... dağlara taşlara.

Adsız dedi ki...

bir zamanlar sanki dedigin gibi kirocaydi da sonra kocam yeniden itibar kazanmaya başladi gibi jelatin. Ya da ben 12 yildir kocamdan kocam diye bahsettiğim icin bana oyle geliyordur. Hatta bizde durum "kocam gelirken ekmek al", "tamam karim" seviyesinde. :)

neyse, cok guzel soylemissin. ben de benzer şeyler hissediyorum kocadan sevgilim diye bahsedildiğinde. gormemem duymamam gereken mahrem birseye tanik olmuşum gibi.

misnom

D. dedi ki...

kızım "babamız ne zaman gelecek?" diye sordu geçen akşam (4,5 yaşında ki bunları nereden öğreniyor ana okulundaki arkadaşlarından mıdır nedir) bir anlı salaklayıp "o benim değil senin baban, tamam?" deyiverdim, böle kaldı çocukcağızım.

jelatin dedi ki...

misnom, laf aramızda, ben eşlerin birbirine, "karım, kocam" diye hitap etmelerini pek romantik bulurum. :) güzel bir şey bence.

D. hahahhahha yavrum benim yahu. Boşver, biz küçükken anneannemle aynı apartmanda oturuyorduk, bir orada bir kendi evimizdeydik yani. annemler gece dışarı çıkarlar, biz anneannemde kalırız, vs. bir gün kardeşim, "anneannemin çocukları yok mu?" diye sormuştu. O ana kadar anneannem bizim sevdiğimiz yaşlı bir teyze yani apartmandaki :) benim için ise atatürk ve allah kardeşti. oluyor böyle alakasız kaymalar.

ikinehir dedi ki...

ya ben bunu aynen yazdim, dedim ki, genc yasimda saclarim agirdi bu "babamiz" yuzunden dedim. babamiz ya. babamiz nedir? dedim. bilemiyorum bazen bazi seyleri...

biz de ayni sekilde, benim anlayamadigim, "bugun agu dedik, bugun disimizi kasidik oyuncakla" kullanimi var. ama orrrrrrrada iste yakaladim zaaflarini: hic "bugun de parca tesirli sictik", "bugun de pipimizi babamizin agzina dogrultup tazyikli isedik" diye bir kullanim gormedim. nooldu hep basarilar mi ortak, acilar tek basina mi? yaa boyle iste. ic doktum.

mermaid dedi ki...

Babamız ayrı bir felaket:) ben yazmıştim da anneler taslamisti.
Ps: ayşe arman sevvvmem

jelatin dedi ki...

şimdi bu "babamız" sevdası, bence biraz şu cem yılmaz'ın refakatçi skecine benziyor. aynı psikoloji. hatta yemek tarifi veren kadınlarda da aynı psikoloji var bence. "kabaklarımızı doğradık.. vs."

neyse. ya ben açıkça söyleyeyim, bu babamız vakası beni pek rahatsız etmiyor. ne bileyim. yani komik! ama sanki eve giren kişiye, "geldin mi?" diye sormak komikliğinde.. dil alışkanlığı.

oysaki öbürü... öbürünün altında çok acayip şeyler yatıyor! farkındayız... biliyoruz!..

ibeking dedi ki...

kocam demek avam jelatincim, o hesap!

Adsız dedi ki...

Dost meclislerinde ve sanal ortamlarda tüm avam olma ihtimallerine rağmen, ısrarla, Kocam ve az da olsa bu toplumsal baskıdan çekindiğim zamanlarda arada bir Kocacım diyorum ben. 'Sevgilim' enerjisine de ihtiyaç duyarsam 'sevgili kocam', 'sevgili kocacım' ile bir nebze rahatlıyorum kendimi.

Başkasının yanında da o yokken ve ondan bahsederken de gayriihtiyari adıyla bahsediyorum. Hem diğer türlüsü nasıl olur ki? Bilemedim şimdi.

Evde yalnızken de Sevgilim'e varamıyorum ben, sanki bir sonraki cümlemde bişi isteyecekmişim gibi hissediyorum kendimi.
Aksine daha da avamlaşıp Kocamanım diyorum. in-house bilgiye girdi bu şimdi, hay allah

mermaid dedi ki...

Evet sahi, mesela benim için, "kırmızı kurdele, kına gecesi, zigon sehpa, çeyiz bohcasi, muhakka balayı, kayinvalideye annemiz demek ve daha bir sürü saçmalık"la koca kelimesi de aynı pakette oldugundan avam geliyor, doğru.

İdil Ö. Seguin dedi ki...

Evet kocaya sevgilim diye herkesin önünde hitap etmke çok moda ama işte bende kocamı çok sevmeme rağmen sevgili demek zorlama geliyor. Koca işte ya da hadi eşim daha kibbarcası (ama beyim asla demem bak anlaşalım :) Sana kesinlikle katılıyorum sevgilim hitabı daha mahrem kalınca bence daha hoş duruyor...

mz dedi ki...

Ay laf avamdan acilmisken, bence kofte-makarna yiyenler de cok avam. O ne oyle? Yiyeceksek ravioli yiyelim. Bir de nescafe falan iciyor insanlar hala! Bu devirde. Nasil ayni yerde yasiyoruz, bilmiyorum. Yok mu bir espresso makinesi??

mz dedi ki...

Bi rivayete gore insanlarin en "ay etrafimdakiler benim icin ne dusunecek" diye giyinip, yuruyup, konusup nefes aldigi yerde yasiyorum. Dusununce, amma haksizlik ediyorlar yav buradakilere.

jelatin dedi ki...

Konu nereden buraya geldi, ben de anlamadım... İbeking kuyuya bir taş attı, biz de çıkarmaya mı çalışıyoruz?

jelatin dedi ki...

bana da mesela Mermaid'in o dedikleri hiç mi hiç avam gelmiyor. Çünkü nedir, bunlar birer gelenek. (zigon ve balayı hariç. balayı güzel bir şey, zigon ise sadece eski moda..) dolayısıyla o dediklerinin uygulanması nesilden nesile gelen birtakım objeler. dolayısıyla "koca"nın bu paket içerisine dahil olduğunu düşünmüyorum. koca kocadır. her evlilik bir paket ve her paketin de içeriği farklıdır. senin dediğin paketin içindeki koca, akşamları eve geç gelip tv karşısında uyuklayan, hafta sonlarını avm'lerde geçirdiğin bir adamsa, avam gelmesi anlaşılabilir. (Ki ya da bizim karşılıklı toptan "avam" anlayışlarımız farklı.)

Ha, diyebilirsiniz ki, "Mervecim madem her evlilik bir paket, bizim paket de böyle!" Cık. Olmuyor işte. Bence olmuyor. Yine de paketinizi nasıl yaşayacağınız size kalmış. Ben sadece, benim tarafımdan görüneni söylüyorum. Zira her evlilik bir zaman sonra o irkiltici sıkıcı döngüye giriyor ve bunun böyle olmadığını ıspatlama çabası biraz, şey...

Bu tür durumlar / kişileri için Angara bebelerinin kullandığı çok güzel bir kelime var: KETE.

Bana da mesela işte, sırf kafada "sıkıcı bir evlilik" tezahür ediyor diye atılan "biz öyle değiliiiiz! biz çok muhteşem bir evlilik yaşıyoruuuuuz! hala aşığız birbirimizeee!" çığlıkları "kete" geliyor. İşte o çığlıklar da, söylediğim, birilerine bahsederken, yazarken nikahlı eşten illaki "SEVGİLİM"in kullanılması.

Köfte ve makarnaya bayılırım.

Asıl tüm yorum coşkunluklarının biriciği, nokta koyanı Deryik henüz girmedi devreye. Şaşkınlıklar içerisindeyim ve iyi olup olmadığından şüpheliyim. Deryik, güzelim ses ver. Noktayı koy. Oh yeah!

deryik dedi ki...

geldim geldim! ya benim demin yorum ekranım dondu, ondan şeettim.

efendiiiim tüm yorumları okudum. diyeceğim şu: ben napiym, a mı diym, b mi diym, c mi diym?

şimdilik idman mahiyetinde skype üzerinden kocacım-karıcım diyoruz. sonra da gülüyoruz, çünkü abes bi haldeyiz. standart evlilik modeline geçtiğimiz an kocaman bi "canııım!" diycem. size o sırada bi şi demeyebilirim.

bu arada, bi de şöyle bi vaka var: adam "karı" demesin diye koca dememek; ama galiba o ayrı bi tür. yani feminist bir tavır kendi içinde. eş kelimesi böyle çıktı mesela: "o benim eşim, ben de onun eşiyim". denklikten yıkılıyoruz. sanırım ben de kullanıyorum hatta. şimdi düşünürken fark ettim, kocamdan çok eşim diyorum.

dip not:
ben devlet adamlarının eşlerine çok dikkat ediyorum. mesela emine erdoğan "tayyip bey" veya "başbakanımız" diye bahsediyor, çok suni. oysa rahşan ecevit hep "bülent" derdi. özalları, demirelleri hatırlamıyorum.

hamiş (ayşaanım'ı pek bi andık): bence kocam veya sevgilim veya eşim veya evimin direği - hiç fark etmez. talep üzerine değil, kendiliğinden, şöyle ağız dolusu arz edildikçe güzel laflar bunlar. söyledikten sonra etrafı süzüyosan, boş, bomboş.

jelatin dedi ki...

cCC deryikreyiz cCC

Adsız dedi ki...

Anlamadığım şey kırmızı kurdelenin, kayınvalideye anne demenin, Çeyiz bohçasının, kına gecesinin, benim yıllardır üzerine bir şey katmak için uğraştığım "duruşumu" bı anda yerlebir ediyor olması. Beni bi gecede avamlastirmasi. Bu kadar kolay mı yahu?! Sağlam bı karakter sahibi olursam beni masum bı kırmızı kurdele ancak ve ancak geleneksel yapar avam degil.
İnsanların bu kelimeyle alıp veremedikleri nedir anlamış da değilim. Kafanizdaki idolden bı uzaklaşın, baskalarının önceliklerine, düşündüklerine ve en önemlisi hayallerine saygı duyun bu kadar keskin çizgiler çekmeden önce.
Böylesi sadece kelimelerin icini boşaltmak çünkü.

Kocaman saygılar.

ikinehir dedi ki...

Kendi adima benim bu kirmizi kurdele, kayinvalideye anne demek, ceyiz bohcasi falan mevzularinda hepsi icin farkli farkli dusunduklerim var. Mesela ben sahsen kirmizi kurdele felan takmam, bekaret simgesi bildigin, ayol ne bekareti gezer bende, dahasi olsam da takmazdim. Ha gelinligin beyazligi akligi falan da ayni seye hizmet ediyor olabilir, ama iste birini kaniksamisim birini kaniksamamisim demek. Kina gecesi kendim yapmam, ama biriniz yapar da cagirirsaniz saatlerce oynarim. Hele ki dolmali bir hamam fasli da olursa... Ellerime de kina yakarim, bayilirim boyle seylere. Kendim kina gecesi falan yapmam, ben kendi dogumgunumu bile kutlamayi sevmem, senelerdir ayni adamla bi yildonumu bile kutlamadik, benim dogama aykiri. Ama bir arkadasim kina yapmaya gorsun...Oyh canim cekti.

Aslinda baska bi suru sey dicektim de...Simdi su kina mevzusunda canim cekti, bi arkadasim evlense de kinasi bohcasi hamami soyle guzelce bi eglensek ya...
Jelatin bacim bu konular daha cok su goturur :)

sakinn dedi ki...

Bence karım ya da kocam kulağa çirkin geliyo. Karıcım ya da kocacım deyip gülmek tahammül sınırı içinde ama gün gelir de evlenirsem, başka birine "kocamla şunu yaptık" gibi bir şey demem, o dediğimi kulaklarım duyacak, irkilicem, biliyorum. Bunun da gelenekle, avamla (ki resmen bloglar yüzünden bu kelimeden nefret eder oldum herkes pek bi elit amanallaam) filan alakası yok bence sadece kulağa hoş gelmiyo. Ha başkasına evlendiğin kişiden ne diye bahsedersin sorusuna, herhalde ilk seferinde "eşim" der (ki o da içime sinmiyo ama kocam'dan daha bi güzel söylendiğinde çıkan ses, nasıl deriz biz türkler, fonetiği, hehe) sonra da ismiyle devam ederim. Kocamm, ööööööööghk!

mermaid yazmış, iyelik ekleri olmadan kullanımı anlamadığını. İşte anlamadığın insanlardan biri de benim öyleyse =) Gerçi sağda solda sevgiliyle şunu yaptık/sevgilimle bunu yaptık da asla demem, şükürler olsun benim sevgilim olma sıfatına ermeden de insan olarak bi duruşu bi varlığı var ve ismi bence yetiyo; ama onla konuşurken sevgiliiiiiii diye uzatmak hoşuma gidiyo, sevgilimmm bana uymuyo. Yine aynı şey: fonetik.

Çok merak ediyorum bu konudaki fikirlerim değişecek mi? Bi bakarsın kocam aşağı kocam yukarı buldumcuk olurum, kim bilir =P

voodoo girl dedi ki...

çağrıştım ve devamını getirdim http://vdgrl.blogspot.com/2012/03/whats-in-name.html

ibeking dedi ki...

bazı insanlar vardır, onların ne kocamı, ne sevgilisi ne ballı kurabiyem lafı batmaz. ama bazısı vardır ki söylediği, üstünde durduğu herşeyin alt metnini şak diye okuyuverirsin. yani şahsım adına ne kocam lafı ne sevgilim lafı bir ilişkiyi anlatmanın tek parametresi olamaz. ama dedim ya bazen oradaki ısrarlı sevgilimin alt metni öyle kolay okunur ki, işte o zaman popolar bile güler mevzuya.

hörmetler