18 Nisan 2012 Çarşamba

MAGNIFICA PRESENZA





Filminden memnun çıkacağından emin olduğun tek adam söyle, deseler, Ferzan Özpetek derim. Ancak, "Magnifica Presenza" gibi müthiş anlamlar içeren bir söz öbeğinin, "Şahane Misafir" gibi -bence konuyla da pek alakası olmayan bir isme çevrilmesine izin verdiği için içten içe sitemlerimi iletirim. (Ferzan, üzüntüden viskisini yudumluyor şu anda.) - Ki filmin içinde de -bence Magnifica Presenza'yı "muhteşem mevcutiyet" diye gayet güzel çevirmişler. Ne güzel! İyi ki varsın gibi, ama çok daha derin...

Şekerim, bu adamın gözü öyle güzel bir göz ki, bize gösterdiklerinin de güzel olması kaçınılmaz tabii. Sana ne gösterse, ona sahip olmak istiyorsun. O tuvalet aynasına, o duvar kâğıtlarına, Harem Suare'deki sigara ağızlığına, Saturno Contro'daki balıklı cam küreye, o taş sokaklara, Un Giorno Perfetto'daki çiçekçi dükkânına... Onun gösterdiği her yerde olmak istiyorsun, bazen de kırmızı arabasından indiğinde hangi ayakkabısını giyeceğini bilemeyen kız olmak.

Yani... Bence beklemeyin. Gidin. Sanki biraz kız filmi. Bazı şeyler havada kaldı belki.. Ama güzel işte. Adam sana 2 saatlik bir rüya gösteriyor. Sabah uyandığında mutlu olduğun bir rüya... Daha ne olsun?

6 yorum:

Sade dedi ki...

haberim yoktu..
nerede yaşıyorsun demeni hakettim.
serra yılmaz?

jelatin dedi ki...

serra yılmaz yok. :)

deryik dedi ki...

Un Giorno Perfetto'yu dün izledik, bunun da peşine düşeyim bari. Bazen "heralde aynı filmi izlemedik" diye düşünüyorum. yani ben de Ferzan'cığımızı çok beğeniyorum; ama sen kesinlikle DVD kopyalar gibi kaydediyorsun hafızana. Ben imkanı yok hatırlamıyorum yahu!

idylette dedi ki...

Ya ben filmi izledim, filmin dokusunu, insanları (hayalet olanları), evi, mobilyaları yani genel havayı beğendim ama film hakkında ki düşüncem : bilemiyorum arada kaldım, filmde sanki bir havada kalmış gibi. Bişileri içime sinmedi ama genel olarak gidip görülesi bir film, kız filmi olduğunada katılmıyor değilim. Böyledir benim fikrim sevgili jelatin apla :)

jelatin dedi ki...

deryik, Un giorno perfetto'dan hayli farklı bu. Hatta bence un giorno perfetto bu adamın diğer filmlerinden de hayli farklı. Resmen 3. sayfa haberi gibi film yapmış yahu?! Bunu seversin bence.

idylette, ben sanırım bazı filmlerde "havada kalma kalmama" olayını pek umursamıyorum. hele bu film için, HİÇ! çıktığımda adamın gösterdiği o şeyleri yaşamak istiyorum işte. rüya gibiydi, ne güzel :)

Adsız dedi ki...

peki ben bu tatlı rüya yorumundan sonra ortadaki beyaz yelekli adamı cem yılmaz sandım diyerek yapılabilecek en sakil yorumu yapmış olur muyum?